Lato to upalne i długie dni, wysokie temperatury oraz więcej czasu na odpoczynek. Spędzając wakacje w kraju, czy na zagranicznym wyjeździe pragniemy ten czas wykorzystać maksymalnie, robiąc użytek z każdej cennej chwili ciepłych, letni dni. Często nie chcemy stać godzinami w nagrzanej kuchni, przygotowując posiłki. Ponieważ odsłaniamy więcej ciała, pragniemy też, aby dieta, jaką stosujemy w okresie letnim, wspomagała szczupły wygląd naszej sylwetki, tak abyśmy czuli się lekko i pełni energii. Jaka więc powinna być nasza dieta na wakacje? Co warto jeść na co dzień, aby w pełni cieszyć się upragnionymi wakacjami?
Przede wszystkim zdrowa dieta
Nasza dieta latem, tak jak i w inne pory roku powinna być głównie zdrowa i uwzględniać założenia piramidy żywieniowej, gdzie jej podstawą jest codzienny ruch, warzywa oraz owoce, zdrowe zboża oraz nabiał. Na samym końcu piramidy znajdują się mięsa, ryby i tłuszcze roślinne. Kiedy jest gorąco, często mamy mniejszy apetyt i chętniej sięgamy po lekkie przekąski. Z tego powodu latem zdecydowanie łatwiej się chudnie, a dostępność różnorodnych świeżych warzyw i owoców tylko temu sprzyja. Mimo zmniejszonego łaknienia powinniśmy dbać, aby przyjmować odpowiednią ilość pokarmu i dostarczać organizmowi potrzebnych makro i mikro elementów. Co więcej, jeżeli zależy nam na ładnej opaleniźnie, sięgajmy w rozsądnych dawkach po warzywa z beta-karotenem, który występuje nie tylko w marchwi, ale i też papryce, pomidorach czy morelach.
Nie zapominaj o wodzie
Odpowiednie nawodnienie organizmu, kiedy temperatury sięgają trzydziestu stopniu Celsjusza, jest szczególnie ważne. Kiedy jest gorąco, pocimy się dużo więcej, aby organizm mógł się schłodzić. Łatwo wtedy o niebezpieczne w skutkach odwodnienie. W okresie dużych upałów powinniśmy wypijać około jednego litra wody więcej niż zazwyczaj. Sięgajmy też po produkty zawierające dużo wody jak ogórki, pomidory czy arbuzy.
Dieta a all-inclusive
Uginające się od przeróżnych potraw stoły szwedzkie, kuszą na wyjazdach. Szczególnie że oferują dania lokalnej kuchni, których szkoda byłoby nie spróbować oraz potrawy, których na co dzień sobie odmawiamy jak pizza czy frytki.
Jeżeli trzymaliśmy dietę dotychczas, to dwa tygodnie większego luzu nie zniweczy naszej sylwetki, jednak warto mimo wszystko zachować umiar i nie rezygnować zupełnie z założeń zdrowej diety. Spróbujmy jedzenia, na które mamy ochotę, jednak starajmy się tak komponować talerz, aby nie przesadzać z porcjami. Uważajmy też na wypijane kalorie — soki, alkohol i kolorowe drinki są często bardzo wysokokaloryczne.